Nadal eksploruję temat omletów, tym razem w wersji na słono: z warzywami i serem, okraszony delikatnym sosem czosnkowym oraz chrupiącym bekonem. Smakuje jak pizza! 😍

Składniki (3 porcje)

Omlet z warzywami

  • 4 jajka;
  • 1,5 łyżki mąki migdałowej (mielonych migdałów);
  • 2 łyżki posiekanej papryki;
  • 2 łyżki tartego/posiekanego sera żółtego;
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • łyżeczka kukurydzy;
  • pietruszka;
  • sól i pieprz;

Bekon

  • surowy, cienko pokrojony boczek wieprzowy;

Sos czosnkowy

(większa porcja, do wykorzystania w ciągu kolejnych 2-3 dni)

  • 150 ml jogurtu greckiego;
  • 2 łyżki majonezu;
  • mały ząbek czosnku;
  • sól i pieprz;

Przepis

Przygotuj sos czosnkowy (warto od niego zacząć, aby się przeżarł): jogurt grecki wymieszaj z majonezem, dodaj starty/wyciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku.

Plastry surowego boczku wytop na patelni, do uzyskania chrupkości (ok. 4-5 minut smażenia z każdej strony).

Paprykę i cebulę drobno posiekaj. Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce. Jeśli posiadasz ser krojony, po prostu drobno posiekaj dwa plasterki. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Na sam koniec dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Mąkę oraz resztę składników dosyp na sam koniec i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i siekaną pietruszką (może być suszona).

Patelnię posmaruj olejem kokosowym(wystarczy tylko tyle, aby dno i boki były dokładnie natłuszczone), aby omlet nie przykleił się. Wlej ciasto na patelnię i smaż na wolnym ogniu ok. 5 minut (aż zacznie charakterystycznie skwierczeń). Obróć omleta na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.

Metody obracania omleta są różne, ja korzystam z najłatwiejszej. Zamiast męczyć się łopatkami, przerzucam omlet do góry nogami na drugą natłuszczoną patelnię. Zawsze kształt wychodzi idealny i stresu mniej 😉

Smacznego!

Składniki odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja
(z 2 plastrami boczku
i łyżką sosu)
630 23,7 3,5 58,1