Idąc za ciosem i miłością do tradycyjnej polskiej kuchni, podrzucam Wam przepis na domowy smalec ze skwarkami, boczkiem i cebulką. Jest tak pyszny, że mogłabym go jeść łyżeczką 😂

W diecie ketogenicznej będzie świetnym dodatkiem do ogórka kiszonego, ewentualnie niewielkiej ilości chleba IG, a poza nią najlepszy będzie oczywiście z pajdą świeżego chleba.

Smalec ze skwarkami – składniki

  • 500g słoniny wieprzowej;
  • 150g słoniny wędzonej;
  • 200g boczku wędzonego;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • szczypta soli;
  • szczypta papryki Pimenton lub zwykłej słodkiej (opcjonalnie);
  • szczypta majeranku;

Smalec domowy z boczkiem i cebulą – przepis

Słoninę (zwykłą oraz wędzoną) pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i wytapiaj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę oraz posiekaj cebulę (również dość drobno).

Po upływie kwadransu dodaj do częściowo wytopionych skwarków boczek, po kolejnych 5 minutach dodaj cebulkę oraz dwa obrane ząbki czosnku. Po ok. 10-15 minutach, gdy cebula się zeszkli, a boczek zarumieni, sprawdź stan skwarków. Jeśli będą już wytopione i leciutko chrupiące, smalec jest gotowy.

Dopraw smalec solą, majerankiem oraz papryką. Wyciągnij czosnek, a pozostałą zawartość przełóż do słoików (wyjdą 2 prawie pełne słoiczki półlitrowe). Najpierw przełóż skwarki, następnie zalej smalcem.

Domowy smalec będzie gotowy po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Uwaga – ciężko się przy nim opanować 😜

Smacznego!

 Smalec z cebulką – składniki odżywcze

Podanie makroskładników i wartości odżywczych w smalcu wydaje się mijać z celem 😂 Ale dla porządku załóżmy, że w każdym słoiczku powstałym z powyższych składników znajduje się 12 porcji smalcu (czyli łącznie 24). Wartości odżywcze poniżej.

Rozmiar kCal Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g]
1 porcja 234,7 2,5 24,8 0,75
Cały smalec
(z powyższych składników)
5633 60 596 18