Ogórkowa jest jedną z moich absolutnie ulubionych zup. Odpowiednio kwaśna, najlepiej z domowych ogórków kiszonych, gotowana na żeberku wieprzowym – w smaku marzenie. Bogata w potrzebne w diecie ketogenicznej kiszonki, zawiera rekordowo mało węglowodanów. Rozgrzeje Was w nadchodzące mroźne, zimowe dni 😊❄️☃️

Ketogeniczna zupa ogórkowa – składniki

6 porcji zupy

  • img_0627900g żeberek wieprzowych (surowych);
  • litrowy słoik ogórków kiszonych – ok. 600g ogórków;
  • jarzynka – 2 marchewki, 1 pietruszka (korzeń), kawałek selera, ćwierć główki kapusty;
  • 2 palone nad ogniem (lub zapieczone w piekarniku) cebule;
  • 3 ząbki czosnku;
  • kilka listków laurowych;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu;
  • sol (ok. 3 łyżeczek, polecam pełną minerałów sól himalajską);
  • 80-100 ml śmietanki 30%;
  • pęczek koperku;

UWAGA: Zupę ogórkową możesz przygotować również na wywarze pozostałym z przepisu na golonkę. Zmienią się wtedy proporcje makroskładników, lecz zupa nadal pozostanie niskowęglowodanowa.

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym – przepis

Żeberka umyj i pokrój wzdłuż kostek. Jarzynkę umyj, obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę opal nad palnikiem gazowym lub zapiecz w piekarniku. Przygotowane składniki przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku. Dodaj 2 łyżeczki soli i zalej wodą do pełnego zakrycia składników (ok. 3 litrów wody).

Gotuj przez min. 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij z wywaru żeberka i warzywa. Przelej wywar przez sito i do powstałego bulionu dodaj żeberka, zblendowane/zmiksowane ogórki kiszone oraz wodę z ogórków.

Gotuj przez kolejnych 15 minut, następnie dodaj śmietankę (aby na pewno nie zwarzyła się, przelej do kubeczka chochelkę zupy, dodaj śmietankę, wymieszaj i przelej z powrotem do garnka z zupą). Gotuj jeszcze chwilkę, dosól i dopraw do smaku, a na sam koniec gotowania dodaj posiekany pęczek koperku.

Jeśli nie pilnujesz ściśle zawartości węglowodanów lub masz zapas z poprzednich posiłków, do zupy możesz dodać pokrojoną/tartą marchewkę (1 średnia gotowana marchewka to 6g węglowodanów).

Na talerz nakładaj po żeberku i zalewaj zupą. Możesz również zawekować zupę w słoiczkach (razem z żeberkami).

Smacznego ❤️👌

Zupa ogórkowa – wartości odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 duży talerz zupy z żeberkiem
(1/6 składników)
520 24 ~3* 44

 *) Należy uwzględnić, że w wywarze będzie znajdowało się trochę nieuwzględnionych w tabeli węglowodanów, pochodzących z jarzynki (nawet po jej wyłowieniu). Są to jednak symboliczne ilości, niemożliwe do oszacowania.