Praga to jedna z moich ulubionych stolic europejskich (przynajmniej spośród tych, w których byłam). Kojarzę ją nie tylko z przepiękną architekturą, ale też przepyszną (choć nielekką) kuchnią. Smažený sýr dostępny w lokalnych knajpkach w praskiej dzielnicy Žižkov nie ma sobie równych (jak już będziecie to zajrzyjcie koniecznie do „U české chalupy” przy skrzyżowaniu Hájkovej i Koněvovej).

Ciężko nawet aspirować do takiego poziomu smaku, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie można użyć bułki tartej… Dziś jednak przyrządziłam Smażony ser z sosem tatarskim, który jest naprawdę pyszny. Ten przepis traktuję jako dowód na to, że nie ma rzeczy niemożliwych  Po co w takiej sytuacji robić cheat meal?

Takie pyszne, że aż pies mi pozazdrościł <3

Takie pyszne, że aż Piesia mi pozazdrościła ❤️

Smażony ser z sosem tatarskim – składniki

Smažený sýr bez bułki tartej

(1 porcja)

  • 100g sera edamskiego (w kostce);
  • 6 łyżeczek mąki migdałowej;
  • 2 łyżeczki mielonego sera Grana Padano (lub innego twardego);
  • jajko;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej do smażenia;

Oleju potrzebne jest dość dużo, aby powstała frytura, ale zamiast oleju rzepakowego możesz użyć rafinowanego kokosowego.

Tatarskou Omáčkou, czyli sos tatarski:

  • mały słoiczek grzybków marynowanych (lub jeśli nie masz domowych, mogą być pieczarki w occie);
  • 5-6 małych ogórków konserwowych;
  • pół cebuli;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki śmietany 18%;
  • sól;
  • pieprz;

Powyższe składniki wystarczą Ci na ok. 25 porcji, ale sos może parę dni postać i świetnie nada się jako dodatek do innych dań.

Smażony ser bez tradycyjnej panierki – przepis

Sos tatarski

Sos tatarski przygotuj chwilę wcześniej, by miał szansę się przeżreć. Grzybki, ogórki konserwowe i cebulę drobno posiekaj lub delikatnie zmiksuj (przez chwilkę, składniki mają nadal być wyczuwalne). Dodaj majonez, śmietanę i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smažený sýr bez bułki tartej

Jajko roztrzep w głębokim talerzu. W drugim talerzu wymieszaj mąkę migdałową, mielony parmezan oraz sól i pieprz. Ser przekrój na pół (najbardziej tradycyjnie: na dwa trójkąty) i dwukrotnie panieruj maczając najpierw jajku, potem obsypując panierką i potem ponownie w jajku, następnie w panierce.

Panierowany w ten sposób ser wrzuć na głęboki, rozgrzany olej. Smaż kilka minut, następnie wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz.

Podawaj z sosem tatarskim i ulubioną sałatką.

Smacznego ❤️

Smażony ser w ketogenicznej panierce z sosem tatarskim – wartości odżywcze 

Poniżej przedstawiam SZACOWANE wartości odżywcze (trudno dokładnie wyliczyć, ile oleju wchłonęła panierka, a ile mąki migdałowej odleciało 😉 ). Natomiast starałam się wyliczyć wszystko bardzo dokładnie, stąd margines błędu mamy tu niewielki.

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
Smażony ser
z 1 porcją sosu tatarskiego
727 38,27 4,29 61,58