Sałatka à la Cezar to jedno z moich ulubionych dań. Chrupiąca sałata rzymska, delikatny sos czosnkowy z parmezanem, a do tego boczek i soczysta pierś z kurczaka. Mniam!

Długo starałam się odtworzyć tradycyjny przepis w domu. Zależało mi na naturalnych składnikach (bez gotowych, nafaszerowanych chemią sosów sałatkowych) i uniknięciu anchois, za którymi nie przepadam (ale Ty możesz je dodać).

W rezultacie stworzyłam danie, które smakuje mi nawet bardziej, niż tradycyjny Cezar 😉 Dodatkowo okazuje się, że od początku do końca jest to receptura na posiłek ketogeniczny. I jak tu nie lubić naszej diety?

Sałatka nada się również jako danie podane niebędącym w keto przyjaciołom. Warto wtedy dodać do niej grzanki z pszennego pieczywa smażone na oliwie z czosnkiem i ziołami.

Składniki sałatki Cezar

(4 porcje)

  • 450g piersi z kurczaka;
  • 150g boczku;
  • 1 duża sałata rzymska;
  • 50g sera Grana Padano;
  • 120g jogurtu typu greckiego;
  • 120g majonezu (najlepiej samodzielnie wykonanego z oliwy Delicato i musztardy dijon lub kupnego o niskiej zawartości węglowodanów, np. Kielecki);
  • 30 ml oliwy z oliwek;
  • 2 małe ząbki czosnku;
  • ulubiona mieszanka ziół, np. zioła toskańskie – ważny skład bez cukru;
  • sól, pieprz;

Opcjonalnie możesz do sosu dodać jeszcze 2 zblendowane fileciki anchois. Ja tak jak pisałam wyżej – nie przepadam i nigdy nie dodaję 😉

Sałatka cesarska – przepis

Sos przygotuj minimum 30 minut wcześniej, by zdążył się przeżreć: 2 małe ząbki czosnku oraz 25g sera Grana Padano zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj jogurt grecki i majonez, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sałatę rzymską po umyciu podrzyj i odsącz. Pierś z kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w ziołach, soli i pieprzu oraz oliwie. Odstaw na dłuższą chwilę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż bez tłuszczu. Kiedy boczek będzie już przysmażony i wytopiony, zdejmij go i na tej samej patelni podmaż kurczaka. Tłuszcz, który pozostanie, również dodaj do sosu.

Pozostały ser Grana Padano pokrój w cienkie plasterki.

Składniki poukładaj na talerzach w kolejności: sałata, sos, boczek, kurczak, parmezan lub wymieszaj wszystkie ze sobą w misce i dopiero przełóż na talerze. Smacznego 🙂

Składniki odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja 606,5 37,75 3,6 49