Pyszna, soczysta pierś z kurczaka z sosem pełnym aromatów – pieczarek, białego wina i parmezanu. Przepis na sporą porcję, niekoniecznie dietetyczną. To podstawowa zaleta diety ketogenicznej/niskowęglowodanowej – kiedy źródłem energii stają się tłuszcze, Twoje podejście do słowa „dieta” zostaje wywrócone do góry nogami ❤️

SKŁADNIKI (4 porcje)

Kurczak

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy do smaku: sól, papryka słodka, czosnek suszony, suszona szalotka, curry;
  • torebki do smażenia;

Sos pieczarkowo-serowy

  • 300 g małych pieczarek;
  • 300 ml śmietanki 18%;
  • 100 ml wina;
  • 30-40g parmigiano reggiano;
  • 2 łyżki masła klarowanego;
  • 1 cebula;
  • 2 duże / 3 małe ząbki czosnku;
  • 2-3 gałązki natki pietruszki;
  • sól, pieprz;

PRZEPIS

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (2-3 kotlety z jednego fileta), obtaczamy w oliwie i przyprawach, odstawiamy na kwadrans. Następnie kurczaka przekładamy do torebek do smażenia i układamy na patelni grillowej. Smażymy w torebkach około 10 minut, kilkukrotnie odwracając. Torebki sprawiają, że mięso pozostaje soczyste, gdyby jednak ich zabrakło, można kurczaka zgrillować lub upiec 🙂

Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle klarowanym. Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do cebuli. Gdy pieczarki puszczą wodę i częściowo już odparują, dodajemy tarty czosnek i podsmażamy. Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Następnie do sosu dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze kilka minut. Na chwilę przed podaniem, dosypujemy tarty na grubej tarce parmezan, siekaną pietruszkę i mieszamy.

Sos i kurczaka przekładamy na talerze. Jeśli towarzyszy nam osoba spożywająca węglowodany, danie można podać z kaszą jęczmienną lub ryżem.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Wartości odżywcze

Ilość Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja
480 39,43 5,54 31,21

Uwaga. Posiłek zawiera dość dużo białka, co nie jest większym problemem w diecie niskowęglowodanowej. W diecie ketogenicznej, jeśli w pozostałych posiłkach zabraknie typowo ketozowych proporcji, warto oszczędzić śmietanki, czy kurczaka i ich kosztem dodać większej ilości oliwy, ewentualnie masła klarowanego.