Filet z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym na bazie serka mascarpone z lekkim aromatem czosnku i pietruszki. Przepis na danie szybkie, łatwe, przepyszne i ketogeniczne – takie lubię najbardziej 🙂

Składniki (4 porcje)

  • 80 dag piersi z kurczaka;
  • opakowanie 250 g mascarpone;
  • 100 g pieczarek;
  • 3 pomidory malinowe;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 40 ml oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz;
  • pietruszka;

Przepis

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu ich zarumienienia. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki i wrzuć na patelnię, gotuj do momentu uzyskania konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec dodaj mascarpone, pietruszkę i intensywnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia serka. Zagotuj i odstaw.

Pierś z kurczaka umyj i pokrój na małe kotleciki. Przypraw solą i pieprzem i usmaż na odrobinie oliwy. Kawałki kurczaka przełóż do sosu i zagotuj razem. Przełóż na talerze i posyp pietruszką.

Wartości odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja 560 47,34 8,58 37,33