Łosoś jest solidną podstawą ketogenicznej piramidy żywienia. To bogactwo kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i całej grupy B oraz składników mineralnych takich jak cynk, selen, potas i jod <3

W połączeniu ze smaczną sałatką i masłem czosnkowym smakuje wyśmienicie.

Ważna jest jakość ryby, ponieważ sklepowy łosoś bywa często nafaszerowany barwnikami i metalami ciężkimi, a wtedy jego wartości odżywcze nie przedstawiają się tak kolorowo 🙂

Dla własnego zdrowia warto zainwestować w dobrej jakości rybę, z wiadomego źródła lub też mrożonego łososia dzikiego (ostatnio widziałam go w Tesco).

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki (2 porcje)

Łosoś

  • 300 gram świeżego, dobrego łososia lub mrożonego dzikiego;
  • 2 łyżki oliwy;
  • szczypta soli;
  • gałązka świeżego rozmarynu;
  • 4 plastry cytryny;

Masło czosnkowe

  • 50 gram masła
  • szczypta soli;
  • pół ząbka czosnku;
  • szczypta posiekanego koperku;

Sałatka

  • sałata lodowa lub mieszanka sałat z rukolą (np. toskańska);
  • 4 plastry pomidora;
  • 1/4 papryki;
  • 1/4 małej czerwonej cebulki;
  • 40 gram sera feta (prawdziwego, np. Mevgal!)

Domowy sos winegret

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / oliwy;
  • łyżeczka octu winnego;
  • pół łyżeczki musztardy;
  • 1/2 ząbka czosnku;
  • ok. 8-10 listków bazylii;
  • sól;
  • pieprz;

Przepis

Łososia zamarynuj: natrzyj oliwą z solą i rozmarynem i obłóż cytryną. Najlepszy będzie następnego dnia, ale wystarczy mu również godzina w lodówce.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Z łososia zdejmij cytrynę i rozmaryn i wstaw do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 25-30 minut.

W międzyczasie przygotuj:

  • Masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj w tartym czosnkiem, posiekaną pietruszką i solą. Podaj obok lub na upieczonym łososiu.
  • Sałatka: Podrzyj sałatę lub skorzystaj z gotowej mieszanki. Dodaj: drobno posiekaną cebulę, plastry pomidora pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w paseczki oraz kostki sera feta. Składniki ułóż na talerzu.
  • Sos winegret: Olej wymieszaj z octem i musztardą. Dodaj drobno posiekany czosnek, siekaną bazylię, sól i pieprz. Sałatkę polej tuż przed podaniem.

Łososia po upieczeniu przełóż na talerz z już oczekującą sałatką i ciesz się bogactwem smaku i witamin 😉 Smacznego!

Składniki odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja
594 41,87 4,90 44,21