Kocham Tatry i góralską kulturę w całym jej wymiarze. Nie mówię tylko o wycieczkach w góry, ubóstwiam też tradycyjną góralską kuchnię, z jej wyrazistymi smakami i dość sporą ilością tłuszczu. 

W mojej kuchni zawsze znajdziecie sporą ilość dobrej jakości wędzonki, czy prawdziwego oscypka, przywiezionego z Bacówki odwiedzonej podczas ostatniej wyprawy do Zakopanego (ten nawet po odmrożeniu smakuje wyśmienicie).

Kwaśnica w Schronisku Smaków

Kwaśnica w Schronisku Smaków

Uwielbiam też tradycyjną góralską kwaśnicę, której mocno kwaśny smak przyprawia mnie o grymas na twarzy 😁 Ostatnim razem jadłam ją w „Schronisku Smaków” Magdy Gessler i była po prostu wybitna.

A że wzorce warto czerpać od najlepszych, postanowiłam przygotować własną kwaśnicę, która zupełnie przypadkowo okazuje się zupą w pełni  ketogeniczną i bogatą w tak potrzebne w ketozie kiszonki 😍 Przepis znajdziesz poniżej.

Góralska kwaśnica – składniki

6 porcji

  • 1kg kiszonej kapusty;
  • 750g żeberek wędzonych, ewentualnie surowych;
  • 150g wędzonego boczku;
  • 200g wędzonej słoniny (można pominąć, lecz trochę wzbogaca zupę smakowo i tłuszczowo);
  • 50g suszonych podgrzybków;
  • 2 łyżeczki kminku;
  • 3 listki laurowe;
  • 3 ziarenka ziela angielskiego;
  • 1 spory ząbek czosnku;
  • sól i pieprz do smaku;

Jeśli macie w domu nie-keto-żerców warto również zaopatrzyć się w kilka gotowanych ziemniaków, które należy dodać im do zupy na chwilę przed podaniem.

Zupa ketogeniczna – kwaśnica – przepis

Kapustę kiszoną posiekaj, żeberka przekrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Dodaj boczek (pokrojony w plastry lub kostkę), wcześniej namoczone  grzyby oraz wędzoną słoninę w kawałku.

Tak jak wspominałam wyżej, wędzona słonina jest składnikiem opcjonalnym i też trudno dostępnym. Ma ona wzbogacić smak zupy i jest wyciągana przed podaniem, ja akurat miałam resztki z domowego smalcu, więc złożyło się idealnie 👌

img_0492Zalej składniki wodą aż do ich pełnego zakrycia (ok. 3l), dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i kminek. Dopraw solą i pieprzem do smaku – z solą uważaj, bo w tej zupie jest jej potrzebne naprawdę niewiele.

Gotuj na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Gdyby w międzyczasie okazało się, że woda zbytnio wyparowała, dolej jej.

Podawaj ze skwarkami ze świeżej lub wędzonej słoniny ❤️

Smacznego!

Kwaśnica z wędzonym żeberkiem – wartości odżywcze

Rozmiar kCal Białka [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g]
1 porcja 525,67 25 45 6