Panierowane kieszonki schabowe nie są daniem przypominającym „dietetyczne”. Za to właśnie kochamy dietę ketogeniczną 😉 Kieszonki to pomysł na troszkę inną aranżację kotleta schabowego.

Inspiracją dla mnie był przepis mojej Mamy, który lekko podrasowałam, aby spełniał wymogi diety – bułkę tartą zamieniłam na panierkę ketogeniczną, dodałam boczek, trochę więcej sera i voilà 😉

Kieszonki schabowe – składniki

(4 kotlety)

  • 4 kawałki schabu po 140 -150 g;
  • 120 gram mozzarelli (najlepiej w plastrach)
  • 4 plastry boczku;
  • 8 pomidorów suszonych w oliwie;
  • 80 gram mąki migdałowej (drobno mielonych migdałów);
  • 20 gram parmezanu;
  • 1 jajko;
  • sól;
  • pieprz;
  • 2 ząbki czosnku;
  • smalec do smażenia;

Przepis na niskowęglowodanowe kotlety panierowane

nadziewane-kotlety-ketogeniczneKotlety schabowe umyj i dobrze rozbij. Z jednej strony (wewnętrznej) natrzyj kotlety dwoma ząbkami wyciśniętego czosnku, dopraw solą i pieprzem.

Na każdy kotlet połóż 3 plasterki mozzarelli, plaster boczku i po dwa suszone pomidory, a następnie złóż kotlety w kieszonki.

kieszonki-ketogeniczneMąkę migdałową przesyp większego, głębokiego talerza. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce (lepszy tu będzie tarty, niż drobno mielony – lepiej spaja panierkę). Wymieszaj ze sobą oba składniki.

W drugim talerzu roztrzep widelcem jajko.

Kotlety zamocz najpierw w jajku, a potem obtocz w panierce. Smaż na smalcu. Po usmażeniu podaj z ulubioną sałatką mocno skropioną oliwą 🙂

kotlet-schabowy-low-carb

Składniki odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 kotlet 812 49 5 65