Golonka to chyba najbardziej oczywiste danie ketogeniczne. Bardzo tłusta, często podawana z kapustą, jest daniem idealnym w diecie low carb high fat. Tymczasem ja przekornie, choć tłuszczów jem sporo, mam problem z tym ociekającym tłuszczem daniem.

Dlatego, gdy znalazłam golonki odtłuszczone, czyli pozbawione skóry, kości i owitnięte siateczką, byłam zachwycona ❤️ Przedstawiam Wam przepis na danie nadal wysokotłuszczowe, bardzo aromatyczne i przepyszne 😀

Składniki

(4 porcje)

Jarzynka na bulion:

  • 2 marchewki;
  • 1 pietruszka (korzeń);
  • ćwiartka selera;
  • ćwiartka małego pora;
  • 2 wcześniej upieczone cebule;
  • ćwiartka małej kapusty;
  • kilka suszonych pomidorów;
  • 2-3 ząbki czosnku (w całości);
  • 1 łyżeczka soli;
  • kilka listków laurowych;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • kilka ziarenek pieprzu;

Tak naprawdę do wywaru możesz użyć dowolnych „jarzynkowych” warzyw. Dla mnie ważne było, aby oprócz smaku golonki, fajny smak zachował bulion, z którego potem zrobiłam tłustą zupę pomidorową, ale o tym w innym przepisie 😉

Golonka pieczona:

  • 4 golonki „odtłuszczone”, ok. 150 gram każda;
  • 2-3 cebule;
  • 100 gram masła;

Jeśli nie dostaniesz golonek odtłuszczonych, możesz kupić zwykłe i zdjąć z nich skórę po ugotowaniu. Wtedy odrobinę zmieni się czas gotowania – nawet do 3 godzin.

Przepis

fullsizerender-3Warzywa umyj i obierz. Włóż do garnka, dodaj golonki i zalej wodą do momentu zakrycia wszystkich składników. Dodaj sól i przyprawy. W międzyczasie zapiecz w całości 2-3 cebule (ok. 15 minut w 200 stopniach – wierzchnia warstwa powinna być mocno brązowa). Dodaj do wywaru i gotuj całość pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba dolać odrobiny wody.

Po 2 godzinach wyciągnij z wywaru golonki i zdejmij z nich siateczkę. Cebulę pokrój w talarki, dodaj plastry masła, połóż na nie golonki. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez kolejne pół godziny.

Podawaj z ulubioną sałatką, suto skropioną oliwą, np. tą z przepisu na łososia: Łosoś pieczony z masłem czosnkowym i sałatką. Smacznego! ❤️

Wywaru nie wylewaj! Wyciągnij warzywa i przelej wywar przez sito. Uzyskasz dzięki temu pyszny bulion, który może być później podstawą sosu lub zupy. Spokojnie możesz go również zamrozić na później😀

Składniki odżywcze

Uwaga W tym przepisie trudno dokładnie oszacować proporcje makroskładników – dużo zależy od tego, na ile tłusta jest golonka, ciężko również policzyć węglowodany, które mogły wchłonąć się podczas gotowania (symboliczne ilości). Wartości podaję „na oko”, ale jedno jest pewne – jest to danie niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe 😉

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 golonka (+ 20 gram masła) ~450 ~20 ~1-2 ~40