Jestem miłośnikiem dań z makaronem, więc rezygnacja z nich to dla mnie najtrudniejsze wyzwanie w diecie niskowęglowodanowej. Dlatego nie ustaję w poszukiwaniu alternatyw 😉 Próbowałam już makaronu z cukinii, a dziś… makaron bez węglowodanów i kalorii – shirataki.

O Shirataki

IMG_0586Początkowo byłam sceptycznie nastawiona do Shirataki, ponieważ mylnie uznałam, że coś, co nie ma kalorii, nie może być zdrowe! Okazuje się jednak, że makaron ten powstaje głównie z glukomannanu, rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z rośliny konjak. Posiada dużo wapnia i wiele właściwości zdrowotnych – o szczegółach możesz przeczytać np. na vitalia.pl.

Zaskakująca jest jego sprężysta konsystencja, przypominająca nudle. W smaku raczej neutralny. Dość trudno było go wymieszać z gęstym sosem bolognese, ale jako dawny makarono-żerca jestem nim zachwycona. Myślę, że będzie fajnie smakował z sosem carbonara, czy w chińszczyźnie – na pewno to przetestuję 😀❤️

Składniki (5-6 porcji)

Sos bolognese:

  • 1000 gram mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego);
    (dziś użyłam mięsa z szynki i łopatki, po 500 gram)
  • 700 ml passaty;
  • 40 ml oliwy z oliwek;
  • 2 cebule szalotki;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano;
  • makaron DIET PASTA SPAGHETTI (z glukomannanu);

Opcjonalnie:

  • 100 gram boczku;
  • 150 gram marchewki;
  • 100 gram pieczarek;

Aby uzyskać typowy sos bolognese wystarczy, że wykorzystasz składniki podstawowe. Ja lubię eksperymentować, więc tym razem dodałam odrobinę boczku, posiekanej marchewki i pieczarek.

Przepis na spaghetti bolognese

Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie. Dodaje pokrojony w kostkę boczek, tartą marchewkę i posiekane pieczarki (ten etap możesz pominąć, jeśli wolisz sos tradycyjny). Gdy cebula się zeszkli, a pozostałe składniki zarumienią, dołóż mięso i stale mieszaj, aby dokładnie je podsmażyć i rozdrobnić.

Czosnek zetrzyj na tarce lub posiekaj, dodaj do pozostałych składników. Całość zalej passatą (możesz ją zamienić na 2 puszki pomidorów, które wcześniej dokładnie posiekasz). Dopraw solą, pieprzem, bazylią i odrobiną oregano. Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze ok. pół godziny. Po tym czasie najlepiej, aby sos odstał i przeżarł się jeszcze min. godzinę.

Makaron shirataki przepłucz bardzo dokładnie wodą. Nie zrażaj się jego zapachem, ten zniknie po ugotowaniu. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty.

Makaron wyłóż na talerz, dodaj chochelkę-dwie sosu, posyp serem grana padano.

Wartości odżywcze

 

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja
(1/6 powyższych składników)
436 41,55 9,21 25,45