Łosoś jest solidną podstawą ketogenicznej piramidy żywienia. To bogactwo kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i całej grupy B oraz składników mineralnych takich jak cynk, selen, potas i jod <3
W połączeniu ze smaczną sałatką i masłem czosnkowym smakuje wyśmienicie.
Ważna jest jakość ryby, ponieważ sklepowy łosoś bywa często nafaszerowany barwnikami i metalami ciężkimi, a wtedy jego wartości odżywcze nie przedstawiają się tak kolorowo 🙂
Dla własnego zdrowia warto zainwestować w dobrej jakości rybę, z wiadomego źródła lub też mrożonego łososia dzikiego (ostatnio widziałam go w Tesco).
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (2 porcje)
Łosoś
- 300 gram świeżego, dobrego łososia lub mrożonego dzikiego;
- 2 łyżki oliwy;
- szczypta soli;
- gałązka świeżego rozmarynu;
- 4 plastry cytryny;
Masło czosnkowe
- 50 gram masła
- szczypta soli;
- pół ząbka czosnku;
- szczypta posiekanego koperku;
Sałatka
- sałata lodowa lub mieszanka sałat z rukolą (np. toskańska);
- 4 plastry pomidora;
- 1/4 papryki;
- 1/4 małej czerwonej cebulki;
- 40 gram sera feta (prawdziwego, np. Mevgal!)
Domowy sos winegret
- 2 łyżki oleju słonecznikowego / oliwy;
- łyżeczka octu winnego;
- pół łyżeczki musztardy;
- 1/2 ząbka czosnku;
- ok. 8-10 listków bazylii;
- sól;
- pieprz;
Przepis
Łososia zamarynuj: natrzyj oliwą z solą i rozmarynem i obłóż cytryną. Najlepszy będzie następnego dnia, ale wystarczy mu również godzina w lodówce.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Z łososia zdejmij cytrynę i rozmaryn i wstaw do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 25-30 minut.
W międzyczasie przygotuj:
- Masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj w tartym czosnkiem, posiekaną pietruszką i solą. Podaj obok lub na upieczonym łososiu.
- Sałatka: Podrzyj sałatę lub skorzystaj z gotowej mieszanki. Dodaj: drobno posiekaną cebulę, plastry pomidora pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w paseczki oraz kostki sera feta. Składniki ułóż na talerzu.
- Sos winegret: Olej wymieszaj z octem i musztardą. Dodaj drobno posiekany czosnek, siekaną bazylię, sól i pieprz. Sałatkę polej tuż przed podaniem.
Łososia po upieczeniu przełóż na talerz z już oczekującą sałatką i ciesz się bogactwem smaku i witamin 😉 Smacznego!
Składniki odżywcze
Rozmiar | Kcal | Białko [g] | Węglowodany [g] | Tłuszcze [g] |
1 porcja |
594 | 41,87 | 4,90 | 44,21 |
Komentarze