Dziś przepis na chleb nie tylko bezglutenowy, ale również sprawdzający się podczas diety ketogenicznej (CKD), czy niskowęglowodanowej 🙂 W smaku odbiega od tradycyjnego chleba, ale jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past, pyszny również z samym masłem. Bogate źródło błonnika, witamin i kwasów omega 3 i 6. Idealny dla osób insulinoopornych,  a nawet cukrzyków.

Składniki

  • 100 gram sezamu;
  • 100 gram łuskanego słonecznika;
  • 75 gram lnu brązowego (siemię lniane);
  • 25 gram łuskanych pestek dyni;
  • 50 gram orzechów laskowych/włoskich;
  • 30 ml oliwy z oliwek;
  • 3 jajka;
  • sól;

Przepis

Orzechy zmielić (ja skorzystałam z gotowych orzechów mielonych). Dodać pozostałe składniki: sezam, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, jajka i oliwę. Dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą soli i odstawić na pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Powstałą masę przelać do formy (np. keksówki) i piec w piekarniku 60 minut. Po upieczeniu, w celu zachowania dłuższej trwałości, przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze

Waga [g] Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
560,00 2454,68 90,08 34,91 212,34

 

Uwaga. Powstały chleb jest dość kaloryczny – 440 kcal w 100 gramach. Zalecana porcja to 2 małe kromeczki po 25-30 g każda.

Podsumowanie
Przepis:
Ziarnisty chleb ketogeniczny
Opublikowany:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity :
Średnia ocena:
5 Based on 1 Review(s)