Czasem po prostu nachodzi mnie ochota na deser. Co ciekawe nie jest to już kwestia zapotrzebowania na cukier, od niego odzwyczaiłam się bardzo dawno – to raczej taka zachcianka siedząca w głowie . Wydaje się, że nie tylko ja tak mam – Waszą ulubioną kategorią na blogu są właśnie desery bez cukru 😍

Poniżej przedstawiam przepis, który sprawdzi się na codzień (krótki czas przygotowania – 40 minut), ale może też zastąpić tort urodzinowy. Będzie smakował zarówno osobom na diecie low carb, jak i fanom cukru, którzy nie odczują jego braku (przetestowane! 😆 )

Tort jest bardzo delikatny i sprawia wrażenie „lekkiego”, pomimo bardzo wysokiej zawartości tłuszczu. Oczywiście w sezonie możesz go ozdobić owocami jagodowymi, warto również przetestować wersję z orzechami – ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia i… makroskładniki 😅

tort czekoladowy low carb - ketogeniczny deser bez cukruSkładniki

6-8 porcji, forma tortowa o średnicy 15 cm

„Biszkopt” czekoladowy

  • 100 gram czekolady mlecznej bez cukru (polecam Wawel)
  • 60 gram masła;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka mąki migdałowej (mielonych migdałów);
  • wanilia /aromat waniliowy/ aromat pomarańczowy;
  • szczypta soli;

Wysokotłuszczowy krem mascarpone

  • 100 ml śmietany 36%;
  • 100 ml serka mascarpone;
  • erytrytol (3-4 łyżeczki)

Przepis

Niskowęglowodanowy „biszkopt”

Czekoladę i masło rozpuść w garnuszku, na wolnym ogniu, stale mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Białka dokładnie ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj do nich żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Na sam koniec wlej rozpuszczoną czekoladę (może być delikatnie letnia, ale nie gorąca!), dodaj mąkę migdałową i wanilię. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy posmarowanej wcześniej masłem.

Piecz w 160 stopniach z termoobiegiem (180 bez) ok. 20-25 minut. Po upieczeniu, poczekaj do całkowitego ostygnięcia biszkoptu, a następne przekrój go delikatnie nożem, tworząc dwie warstwy.

Bita śmietana z mascarpone

Ubij śmietankę 36%, a następnie dodaj mascarpone i erytrytol do smaku. Ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia erytrytolu (zazwyczaj jest on w większych kryształkach, więc może to potrwać z 2-3 minuty).

Biszkopt przełóż kremem, schłódź w lodówce i zajadaj się pysznym deserem ❤️ 🎂 🍰

Składniki odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 duża porcja
(1/6 torcika)
319 4,97 10,4  (2,1 g netto)* 29,55

*) Głównym źródłem węglowodanów (7,65 g z 10,4) są substancje słodzące zawarte czekoladzie – poliole (alkohole cukrowe), które nie powodują wyrzutów insuliny. Węglowodanów netto (pochodzących naturalnie z kakao i mąki migdałowej) jest 2,1 gramów w porcji.

Podsumowanie
Przepis:
Tort czekoladowy bez cukru i mąki - low carb
Opublikowany:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity :
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)