Wymarzyłam sobie BEZĘ BEZ CUKRU…  Nie było to łatwe zadanie. Od marzeń do ich realizacji minęło sporo czasu i kilka prób (a może bardziej błędów), ale jest! 😍

Pyszna beza słodzona ksylitolem, jako podstawa obłędnej Pavlovej, z kremem na bazie mascarpone oraz malinami i jagodami. Torcik jest delikatny, nie za słodki… ciężko się przy nim opanować 😋

Pavlova – składniki:

8-10 porcji

Beza bez cukru, z ksylitolem

  • 5 zimnych białek;
  • szczypta soli;
  • ksylitol puder (150g);
  • 20g mąki ziemniaczanej;
  • łyżka octu jabłkowego;

Krem z mascarpone

  • 150 ml śmietany 36%;
  • 200g serka mascarpone;
  • erytrytol (8 łyżeczek)

Owoce do dekoracji

  • owoce jagodowe, np. maliny i jagody;

Ketogeniczna Pavlova  – przepis:

Beza low carb

pavlova-bez-cukruBeza jest sporym wyzwaniem nawet wersji z cukrem. Bez cukru jest jeszcze trudniej , także od razu uprzedzam:

  • jeśli białka będą ciepłe, źle je ubijesz lub nie oddzielisz dokładnie żółtek – beza nie wyjdzie;
  • jeśli nie zmielisz ksylitolu lub nie rozdrobnisz go odpowiednio – beza nie wyjdzie;
  • jeśli składników nie będziesz dodawać stopniowo – beza nie wyjdzie;
  • jeśli w trakcie pieczenia temperatura będzie za wysoka, za niska lub zmienna – beza nie wyjdzie;
  • jeśli będziesz mieć pecha – beza nie wyjdzie;
  • jeśli zechcesz ograniczyć węglowodany odejmując mąkę ziemniaczaną – beza raczej nie wyjdzie – próbowałam i niestety trzeba przeboleć odrobinę mąki ziemniaczanej w składzie;

Nie oznacza to w żadnym wypadku, że jest to deser niewykonalny. Lepiej po prostu nie robić go na ostatnią chwilę, a 2-3 dni wcześniej, aby mieć szansę na poprawki 😀 Mi beza wyszła dopiero za drugim razem, a nawet jak ją wyciągałam z piekarnika to jeszcze nie byłam pewna, czy wszystko ok.

Przechodząc do przepisu:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (termoobieg). Gdy piekarnik się nagrzeje, zmniejsz temperaturę do 130 stopni.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na niej kształt bezy, który chcesz uzyskać. Na przykład może to być forma tortowa 22 cm. Posmaruj papier odrobiną tłuszczu, np. oleju kokosowego lub masła.

W mocno schłodzonych jajkach białka oddziel od żółtek. Ubij ze ze szczyptą soli do momentu, w którym po odwróceniu miski do góry nogami, białka będą nadal sztywne. Następnie dodawaj stopniowo po łyżce ksylitolu w pudrze, przesianą mąkę ziemniaczaną. Gdy ksylitol całkowicie rozpuści się, a masa stanie się błyszcząco biała, ciągnąca, dodaj ocet i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

Przełóż masę na papier i ukształtuj wyższe ścianki zewnętrzne, aby zostawić miejsce na później dodany krem.

Włóż bezę do piekarnika i piesz/susz przez 1,5 do 2 godzin. Następnie otwórz piekarnik i zostaw w nim bezę do momentu wystygnięcia.

Uwaga:

  • Beza z ksylitolem będzie lekko beżowa – to normalne, ksylitol barwi bezę.
  • Na tym etapie beza może pozostać jeszcze lepka. Nie zrażaj się tym, zostaw ją w temperaturze pokojowej na kilka godzin, prawdopodobnie będzie ok.
  • W trakcie pieczenia na krawędziach bezy może rozlać się gorący ksylitol – takie twarde plamki o kolorze karmelu. Wystarczy, że je odłamiesz od bezy – to nic takiego.
  • Jeśli beza ma konsystencję twardego „żelka” to niestety nadaje się do wyrzucenia.

Bita śmietana z mascarpone

Ubij śmietankę 36%, a następnie dodaj mascarpone i erytrytol do smaku. Ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia erytrytolu (zazwyczaj jest on w większych kryształkach, więc może to potrwać z 2-3 minuty).

Krem nałóż na bezę, udekoruj owocami jagodowymi  (mogą być mrożone). Schłodź w lodówce przez min. 2 godziny, a następnie ciesz się smakiem pysznej Pavlovej ❤️ 🎂 🍰

Składniki odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja
(1/10 torcika)
232 3,3 26,8 (4,9 g netto)* 17,25

*) Głównym źródłem węglowodanów (21,9 z 26,8g) są substancje słodzące zawarte w torcie – poliole (alkohole cukrowe takie jak Erytrol i Ksylitol), które nie powodują wyrzutów insuliny. Węglowodanów netto (pochodzących naturalnie z owoców i mąki ziemniaczanej) jest 4,9 gramów w porcji.

Podsumowanie
Przepis:
Pavlova - beza ketogeniczna
Opublikowany:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity :
Średnia ocena:
4.5 Based on 2 Review(s)