Przed weekendem dopadła mnie ochota na coś słodkiego. Skorzystałam z dnia urlopu, by poeksperymentować i wracam do Was z przepisem na genialną tartę i chyba najlepszy deser ketogeniczny, jaki udało mi się zrobić do tej pory (no może oprócz tortu niskowęglowodanowego, czy tortu Pavlova bez cukru – myślę, że to porównywalny poziom 😅).

Tarta zawiera wszystko to, czego oczekuje się od letniego deseru:

  • świeży owocowy smak;
  • intensywną nutę czekolady;
  • delikatność wanilii;

Na zachętę dodam, że B. zjadł z ogromnym smakiem i stwierdził, że po prostu nie czuje, że to deser bez cukru.  To najlepsza recenzja 😀

Tarta bez cukru – składniki

Bezglutenowa tarta

  • 100 gram masła;
  • 2 jajka;
  • 90 gram mąki kokosowej;
  • szczypta soli;
  • słodzik (u mnie: łyżka ksylitolu)

Krem z mascarpone i wanilią

  • 250 gram serka mascarpone;
  • 200 ml śmietanki min. 30%;
  • szczypta wanilii / miąższ z laski wanilii;
  • słodzik (u mnie: 40 gram ksylitolu + ok. 10 kropelek stewii);

Krem czekoladowy do tarty

  • 60 gram czekolady min. 70% (przy dużym oszczędzaniu węglowodanów można zamienić na czekoladę bez cukru);
  • 200 ml śmietanki min. 30%;
  • opcjonalnie kilka kropelek stewii;

Owoce i dekoracje

  • 300 gram owoców jagodowych: jeżyn, malin, jagód, borówek, truskawek;
  • 20 gram płatków migdałowych;
  • 2 kostki czekolady min. 70%;

Tarta ketogeniczna, niskowęglowodanowa – przepis

Spód tarty bezglutenowej – przepis

Masło rozpuszczamy i po wystudzeniu mieszamy z mąką kokosową, dwoma jajkami, solą i ksylitolem. Powstanie ciasto w strukturze przypominające tartę, może odrobinę delikatniejsze.

Formę do tarty delikatnie wykładamy ciastem. Z doświadczenia – średnio sprawdza się tu standardowe wałkowanie i potem wykładanie formy. Powstałe ciasto jest bardzo elastyczne, więc sugeruję rozprowadzić je równomiernie w formie, ugniatając palcami i wyrównując płaską łyżką / łopatką do ciasta. 

Pieczemy w 180 stopniach 15 minut i zostawiamy do wystudzenia.

Krem z mascarpone i wanilią bez cukru – przepis

Śmietankę ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy (możemy nadal mikserem, ale na delikatnych obrotach). Dodajemy szczyptę wanilii, a następnie zmielony ksylitol i stewię (do smaku). 

Krem czekoladowy bez dodatku cukru – przepis

I to jest prawdziwy sztos. Krem czekoladowy można w tarcie pominąć, by oszczędzić czas lub węglowodany z czekolady, ale… nie warto – fantastycznie przełamuje smak tarty.

Śmietankę i czekoladę (połamaną na kosteczki) podgrzewamy w rondelku i stale mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników.

Śmietankę przelewamy do chłodnego naczynia i studzimy. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie ubijamy jak bitą śmietanę.


Na spód tarty wykładamy krem czekoladowy i delikatnie wyrównujemy. Następnie nakładamy krem z mascarpone i ponownie bardzo delikatnie wyrównujemy. Dekorujemy owocami jagodowymi, płatkami migdałów oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

Tarta najlepsza jest na następny dzień, gdy spód wchłonie odrobinę wilgoci z kremu. O ile wytrzymacie 🤪

Tarta owocowa – wartości odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g]* Tłuszcze [g]
1 duży kawałek tarty
(1/8 składników)
510 8.5 10,1 46,1

*  Węglowodany liczone bez słodzika. W przypadku użycia ksylitolu, erytrytolu lub stewii, zawartość węglowodanów netto nie zmieni się, ale ksylitol wpłynie na kaloryczność.

Uwaga na mąkę kokosową! Ketogeniczna mąka kokosowa powinna mieć od 7 g do 15 g węglowodanów (u mnie w tym wypadku 15) na 100g. Tymczasem na rynku są dostępne mąki o zawartości nawet 54g węglowodanów – mąka, mące nierówna.

Podsumowanie
recipe image
Przepis:
Bezglutenowa tarta z owocami - bez cukru, low carb
Opublikowany:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity :