Banalnie prosty przepis na sorbet truskawkowy bez użycia cukru. Pyszny w smaku, mocno owocowy i niskokaloryczny – deser idealny 🙂

Składniki

  • 550-600 gram truskawek;
  • 120 ml wody;
  • 60-80 gram ksylitolu;

Wodę można zastąpić ubitą śmietanką 36% i dodać ją do schłodzonego musu – powstaną lody truskawkowe.

Przepis

Sorbet przygotowuje się dwuetapowo, ponieważ gorący mus powinien zostać mocno schłodzony, zanim użyje się go w maszynce do lodów (chyba, że masz maszynkę o bardzo dużej mocy).


Etap I

IMG_0612Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i zblenduj. Do powstałego musu dodaj wodę i zagotuj. Posłodź ksylitolem do smaku. Pamiętaj, że aromat lodów po zmrożeniu będzie mniej wyczuwalny, stąd mus musi być odrobinę za słodki.

Mus ostudź i schowaj do lodówki.

Etap II (po kilku godzinach lub na drugi dzień)

IMG_0619Zimny już mus zamieszaj i  przełóż do maszynki do lodów. Kręć 40 – 60 minut. Jeśli nie posiadasz maszynki, chłodź w zamrażalniku ok. 2-3 godzin, co pół godziny wyjmując i miksując sorbet, by go napowietrzyć.

Przechowuj w zamrażalniku, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealna temperatura dla lodów to -18 stopni. Ja za pierwszym razem schłodziłam lody w -23 stopniach i okazało się to dużym błędem – sorbet stracił swoją puszystość i „lekką” konsystencję 🙂

Wartości odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja
(200 gram)
92 0,92 27,07 0,56

Węglowodany w powyższym przepisie pochodzą głównie z ksylitolu. To cukier brzozowy, który nie powoduje wyrzutów insuliny. Tym samym ten deser może być rozsądnie stosowany w diecie ketogenicznej.