Bezcukrowy sernik inspirowany przepisem mojej Mamy, która jest dla mnie mistrzem kulinarnym 😍  Okazuje się, że wystarczy wymienić cukier na erytrol, mąkę na mielone migdały i można uzyskać pyszne ciasto, sprawdzające się w diecie ketogenicznej.

Keto sernik – składniki

  • 700 gram twarogu półtłustego;
  • 7 jajek;
  • ok. 100 gram erytrolu;
  • suszona skórka pomarańczowa;
  • laska wanilii;
  • 100 gram masła;
  • do dekoracji: 100 g czekolady bezcukrowej i 2 łyżki płatków migdałowych;
  • 100-150 gram malin (opcjonalnie)

Powyższe składniki swobodnie wystarczą do formy 22-24 cm, na 16 małych porcji. Ja użyłam mojej 15-stki i w zasadzie wyszły mi dwa serniki 🙂

Sernik ketogeniczny – przepis

Twaróg zmiel lub zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Masło roztop w garnuszku i ostudź. Żółtka oddziel od białek i dodaj do sera. Dosyp erytrol, dodaj miąższ z laski wanilii i suszoną skórkę pomarańczy, zimne (lecz nadal płynne) masło, dokładnie wymieszaj.

Nie powiem Ci, ile dokładnie dodać erytrolu, próbuj i dodaj do smaku 🙂 Od kiedy jestem na diecie niskowęglowodanowej to zazwyczaj potrzebuję dość mało, aby odczuwać „słodki” smak.

Do powstałego ciasta dodaj 3 łyżki mielonych migdałów i ubite białka. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy. W wersji z malinami, świeże maliny umyj, obtocz w mące migdałowej (by opadły tylko trochę, a nie na dno sernika) i ułóż na wierzchu ciasta.

Piecz godzinę w 170 stopniach. Po wystygnięciu sernika, rozpuść czekoladę bez cukru w kąpieli wodnej i polej nią sernik. Posyp płatkami migdałowymi. Jeśli do czekolady dodasz 2-3 łyżki mleka to po zastygnięciu będzie nadal miękka i dzięki temu będzie się lepiej kroić 🙂


Temat czekolady bez cukru poruszyłam w przepisie na placuszki bez cukru. Teraz ponownie wybrałam Balance – czekoladę belgijską słodzoną stewią. Te słodzone ksylitolem wydają mi się za słodkie. Próbowałam różnych firm i dla mnie są mało zjadliwe. Nie musi tak być w Twoim przypadku – potestuj 🙂

Efekt jest naprawdę super. Jeśli tęsknisz za smakiem sernika, a musisz ograniczać cukry to będziesz zadowolona ❤️ Sernik wychodzi wilgotny, mocno serowy, z delikatnym aromatem wanilii i pomarańczy. Całości dopełnia naprawdę pyszna czekolada. Rzadko mogę to napisać, ale w tym wypadku nie czuję różnicy pomiędzy sernikiem słodzonym cukrem, a tym „odchudzonym” i to jest najlepsza rekomendacja.

Sernik niskowęglowodanowy z erytrolem – wartości odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja
(wąski kawałeczek sernika
1/16 powyższych proporcji)
199 11,66 10,87 13,63

Węglowodany w powyższym przepisie pochodzą głównie z ksylitolu. To cukier brzozowy, który nie powoduje wyrzutów insuliny. Tym samym ten deser może być stosowany w diecie ketogenicznej.

Podsumowanie
Przepis:
Sernik wiedeński - ketogeniczny i low carb
Opublikowany:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity :
Średnia ocena:
4 Based on 3 Review(s)