Idealny deser w chwilach słabości i chęci na słodkie. Można go jeść podczas diety ketogenicznej, niskowęglowodanowej. Nie zawiera glutenu, laktozy i jest przepyszny! ❤️
Składniki (4 porcje)
- 400 ml mleczka kokosowego Bio;
- 2 płaskie łyżki kakao;
- 2 łyżki ksylitolu;
- dodatki do wyboru:
- płatki kokosowe;
- wiórki kokosowe;
- płatki migdałów;
- mielone orzechy;
- skórka pomarańczowa karmelizowana na oleju kokosowym i ksylitolu;
- śmietanka 36% ubita z ksylitolem (wersja z laktozą!);
- owoce jagodowe (w diecie ketogenicznej / bezcukrowej w bardzo ograniczonej ilości!)
BARDZO ważna jest jakość składników, a zwłaszcza mleka kokosowego. Zwróć uwagę przede wszystkim na skład. Najlepsze jest mleko zawierające kokos i wodę, nic ponadto. Akceptowalna jest jeszcze guma guar. Jakość mleczka ma ogromny wpływ na późniejszą konsystencję deseru.
Deser bez cukru – przepis
W wersji podstawowej: Mleko kokosowe zagotować. Dodać kakao i ksylitol i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia składników (można też zblendować). Wlać do 4 małych miseczek i chłodzić w lodówce minimum kilka godzin (najlepsze następnego dnia). Wychodzi smaczny pudding.
W wersji rozszerzonej: Przed wlaniem do miseczek, do puddingu dodać ulubione bakalie. Po przestygnięciu, na wierzch dodać śmietankę 36% ubitą z ksylitolem;
Wartości odżywcze
Waga [g] | Kcal | Białko [g] | Węglowodany [g] | Tłuszcze [g] |
1 porcja podstawowa (125 g) |
259 | 4,63 | 14,13 | 20,38 |
Uwaga. Deser zawiera węglowodany, głównie pochodzące z ksylitolu. Ksylitol nie powoduje wyrzutów insuliny, przez co jest w ograniczonych ilościach akceptowalny w diecie ketogenicznej.
Pyyyszneeee, smak wcale nie wskazuje na to, że jest to deser zdrowy i bez cukru <3
w tym deserze dodajemy mleczko kokosowe czy mleko kokosowe ? dziekuje za odpowie
Witaj Kasiu,
według mojej wiedzy mleczko i mleko to jedno i to samo 🙂 Zwróć tylko uwagę na skład – im mniej składników, tym lepiej.