Przepis na niedzielne śniadanie lub kolację na słodko 🙂 Placuszki mają delikatniejszą konsystencję od tej znanej z racuchów, stąd ich kształt nigdy nie wychodzi idealny. Idealny natomiast jest ich smak ❤️ Po takim śniadaniu czuję się „zasłodzona”, nie zjadając grama cukru.
Składniki
Placuszki z czekoladą
- 4 jajka;
- 40 gram mąki kokosowej;
- 2 łyżki ksylitolu;
- czekolada bez cukru (polecam słodzoną stewią) – 1 paseczek 20g;
- masło klarowane do smażenia;
Polewa czekoladowo-cynamonowa
- łyżeczka kakao;
- ksylitol do smaku (ok. 1-2 łyżeczek w zależności od pożądanego stopnia słodkości);
- łyżeczka masła;
- szczypta cynamonu;
- mleko kokosowe (zamiennie mleko zwykłe);
Opcjonalne dodatki
- owoce jagodowe;
- orzechy;
- wiórki kokosowe
Z wskazanych proporcji wychodzi mniej więcej 5 placuszków – jedna mniejsza + jedna większa porcja 🙂
Jako dodatki do placuszków polecam truskawki/maliny/borówki, które nadają fajny kontrast i orzeźwiają. Orzechy moim zdaniem będą już za ciężkie.
Przepis na placuszki
Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy, po uzyskaniu sztywnej konsystencji dodajemy żółtka i ksylitol. Ubijamy razem. Na sam koniec wsypujemy mąkę kokosową, a następnie posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką.
Placuszki smażymy na maśle klarowanym, bardzo delikatnie je obracając.
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mleczka, odrobinę wody i zagotowujemy. Dodajemy kakao, ksylitol i cynamon, intensywnie mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, warto dodać odrobinę wody.
Placuszki układamy na talerzu, dekorujemy polewą i wybranymi dodatkami.
Czas przygotowania: ok. 20 minut;
Jeśli chodzi o czekoladę bez cukru to przetestowałam dwie z nich, zawierających maltitol (Torras) i stewię (Balance).
Maltitol jest środkiem słodzącym zaliczanym do alkoholi cukrowych, stewia natomiast naturalną rośliną. Stewia to zdrowa alternatywa dla cukru, o niskiej kaloryczności i wyjątkowo niskim indeksie glikemicznym (równym 3, podczas gdy maltitol ma 26). Z tego powodu od początku byłam pozytywnie nastawiona do czekolady słodzonej jedynie stewią. Balance to belgijska czekolada, które zachwyciła mnie smakiem i ją w szczególności polecam. Szczególnie przypasowała mi wersja z pistacjami i migdałami. Torras z maltitolem nie jest zła, po prostu Balance jest smaczniejsza 🙂
Wartości odżywcze
Waga [g] | Kcal | Białko [g] | Węglowodany [g] | Tłuszcze [g] |
1 porcja – 2 placuszki (170 g) |
432 | 14,84 | 25,74 | 33,41 |
Uwaga. Deser zawiera węglowodany, głównie pochodzące z ksylitolu. Ksylitol nie powoduje wyrzutów insuliny, przez co jest w ograniczonych ilościach akceptowalny w diecie ketogenicznej.
Gdzie można kupić czekoladę Balance ?
Ja zamawiałam z dowozem do domu w Tesco 🙂