Kontynuuję obalanie mitu, że dieta ketogeniczna to tylko tłuste mięso z odrobiną warzyw i tym razem proponuję niskowęglowodanową wersję popularnych naleśników z serem. Pyszne, lekko słodkie, idealnie nadadzą się na śniadanie, obiad i kolację 😉

Składniki

4 naleśniki

Naleśniki bez mąki, low carb

  • 6 jajek;
  • 60 ml śmietanki 36%;
  • łyżka mąki migdałowej (opcjonalnie);
  • szczypta soli;
  • odrobina erytrytolu;
  • wanilia / suszona skórka pomarańczy;

Nadzienie do naleśników bez cukru

NA CIEPŁO (naleśniki podsmażane z farszem):

  • 200 gram tłustego twarogu;
  • 1 żółtko;
  • 3-4 łyżki erytrytolu;

NA ZIMNO (naleśniki nadziewane i jedzone od razu lub na zimno)

  • 200 gram tłustego twarogu;
  • 2-3 łyżki śmietany 36%;
  • 3-4 łyżki erytrytol;

Przepis

14713583_1839503959663112_2084376724499628765_nSkładniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Smaż jak normalne naleśniki – chochelkę ciasta wylej na natłuszczoną patelnię. Gdy masa zetnie się, obróć naleśnika na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.

Naleśniki nadziej serem:

  1. Na ciepło: twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj żółtko i erytrytol, wymieszaj. Nałóż nadzienie na naleśniki, złóż i podsmaż na maśle klarowanym.
  2. Na zimno: twaróg, śmietankę i erytrytol zmiksuj do uzyskania konsystencji serka homogenizowanego. Spożywaj od razu 😉

Smacznego <3

Naleśniki można też podać z sosem malinowym (maliny z erytrolem i odrobiną wody podgotować i zblendować).

Składniki odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 naleśnik
(wersja na ciepło)
337 21,34 7,35  (2,4 g netto)* 26,70
1 naleśnik
(wersja na zimno)
353 20,69 7,74  (2,81 g netto)* 28,70

*) Głównym źródłem węglowodanów jest erytrytol – poliol (alkohol cukrowy), który nie powodują wyrzutów insuliny. Węglowodanów netto (pochodzących naturalnie z nabiału i mąki migdałowej) jest 2,4 gramów w porcji.