Już dłuższy czas przymierzałam się do upieczenia muffinek w wersji low carb, ale nie było to łatwe zadanie. Zanim przeszłam na dietę ketogeniczną miałam takie swoje ulubione muffinki. Szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, z dodatkiem serka mascarpone i bitej śmietany. No i… nafaszerowane mąką i cukrem 😂

O ile zastąpienie cukru to żaden problem, to znalezienie dobrego zamiennika mąki w w muffinkach było wyzwaniem. Na ratunek przyszła tak rzadko wykorzystywana przeze mnie mąka kokosowa. Pomimo, że kokos tak bardzo „pije”, muffinki wyszły wilgotne i smaczne. Przepis znajdziecie poniżej.

Ketogeniczne muffinki – składniki

12 muffinek

Muffinki czekoladowe bez cukru

  • 60g mąki kokosowej;
  • 100g masła;
  • 4 jajka;
  • 60 ml maślanki lub śmietany 18%;
  • łyżeczka mielonej wanilii;
  • łyżka kakao;
  • kilka łyżek erytrytolu i stewii do smaku;
  • garstka owoców leśnych np. malin i jagód;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • śmietana 36%/42% do dekoracji (ok. 150 ml)

Niskowęglowodanowe muffinki – przepis

Tradycyjnie, jak to w muffinkach, w jednej misce połącz ze sobą składniki suche:

  • mąkę kokosową;
  • kakao;
  • proszek do pieczenia;
  • mielony erytrytol (ja mielę w młynku do kawy);

Dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre, czyli:

  • roztopione i wystudzone masło;
  • śmietanę 18% lub maślankę;
  • jajka;

Dokładnie wymieszaj (możesz nawet zblendować).

Składniki suche i mokre wymieszaj ze sobą, dodaj owoce leśne. Ciasto powinno być dość mokre i  z łatwością dzielić się łyżką. Jeśli będzie zbyt gęste i kleiste (mąka kokosowa może wchłonąć trochę więcej), możesz dodać więcej maślanki lub dolać trochę wody.

Przełóż do papilotek ułożonych w formie na muffinki. Piecz w 180 stopniach (u mnie termoobieg z górną grzałką) przez 25 minut.

W międzyczasie ubij śmietaną z erytrytolem i stewią (może być też erytrytol, ale stewia mocno pasuje do bitej śmietany, która niweluje jej posmak). Dekoruj muffinki po upieczeniu i wystudzeniu.

Smacznego 😍

Muffinki low carb – wartości odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 muffinka
(1/12 składników)
161.33 3.19 1.76 15.40

Uwaga na mąkę kokosową! Ketogeniczna mąka kokosowa powinna mieć ok. 7 g węglowodanów na 100g. Tymczasem na rynku są dostępne mąki o zawartości nawet 54g węglowodanów – mąka mące nierówna.