Lody są moim ulubionym deserem i od kiedy zrezygnowałam z jedzenia węglowodanów, zastanawiałam się jak przetrwam lato 🙂 Nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła kombinować. Szybko okazało się, że przygotowanie lodów bez cukru nie jest aż tak bardzo skomplikowane. Najpierw spróbowałam sorbetu truskawkowego, a dziś lodów waniliowych 🍧😍 Wyszły bajeczne – odpowiednio słodkie i bardzo kremowe. O ile w sorbecie konsystencja była odrobinę zbyt zwarta, tak tutaj jest ona idealna.
Składniki
- 6 żółtek jaja;
- pół litra mleka 3,2%;
- laska wanilii;
- 150 ml śmietanki 30%;
- 15 gram stewii;
- ksylitol do smaku (ok. 2-3 łyżek);
Przepis
Ziarna z 1 laski wanilii dodaj do mleka i zagotuj. W międzyczasie żółtka utrzyj w mikserze ze stewią, do uzyskania jasnożółtego koloru i puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj gorące mleko do żółtek i nadal miksuj.
Powstały krem przelej z powrotem do garnka i podgrzej, cały czas intensywnie mieszając i nie doprowadzając do zagotowania (!). Szczególnie ważny jest ten ostatni etap – mi za pierwszym razem krem się zwarzył pod wpływem za wysokiej temperatury 😉
Gdy krem zacznie gęstnieć, zdejmij go z palnika i przelej do chłodnego naczynia. Dodaj ksylitol i intensywnie mieszaj do momentu rozpuszczenia kryształków. Odstaw krem na dłuższą chwilę, a następnie schowaj do lodówki.
Śmietankę ubij, dodaj do zimnego już kremu i dokładnie wymieszaj. Kręć około 40 minut w maszynce do lodów, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do zamrażalnika. Muszę się przyznać, że mi cierpliwości zabrakło i wyjadałam lody już z maszynki 😉 Idealną konsystencję uzyskasz jednak dopiero po kilku godzinach w zamrażalniku.
Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów i nie chcesz w nią zainwestować (polecam, za 150-180 zł można już mieć fajny sprzęt), lody zamrażaj bezpośrednio w zamrażalniku przez kilka godzin, co pół godziny miksując, aby je napowietrzyć i pozbyć się kryształków lodu.
Smacznego ❤️
Wartości odżywcze
Rozmiar | Kcal | Białko [g] | Węglowodany [g] | Tłuszcze [g] |
1 porcja (~ 150 gram) |
262 | 7,72 | 16,67 | 19,90 |
Węglowodany w powyższym przepisie pochodzą głównie z ksylitolu. To cukier brzozowy, który nie powoduje wyrzutów insuliny. Tym samym ten deser może być rozsądnie stosowany w diecie ketogenicznej.
Witam,
Czy dodanie ksylitolu jest konieczne?
Nie, absolutnie 🙂