Banalnie prosty przepis na przepyszne kokosanki, które w smaku nie różnią się od tych tradycyjnych, słodzonych cukrem. Świetnie nadadzą się na przekąskę do kawy, a proporcje makroskładników to marzenie  – dużo tłuszczy, a jednocześnie błonnika 😉

Wpis mocno inspirowany jest przepisem na kokosowe makaroniki z bloga Healthy Living How To, który podesłała mi Ania ❤️

Kokosanki bez cukru – składniki

ok. 25 kokosanek

Ciastka kokosowe

  • 2 jajka;
  • 100g wiórek kokosowych;
  • 3-4 łyżki erytrolu (do smaku);
  • szczypta soli;

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

  • 30g masła;
  • łyżka kakao;
  • łyżeczka stewii/erytrolu (do smaku)

Przepis na ciastka kokosowe low carb

kokosankiBiałka jajek ubij ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj erytrytol – kolejną łyżkę wsyp dopiero po rozpuszczeniu kryształków erytrolu z poprzedniej. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto wykładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kulki lub przełóż do formy na makaroniki / małe ciasteczka. U mnie to akurat gwiazdki 🙂 Piecz 18-20 minut.

W międzyczasie, na kilka minut przez wyjęciem ciasteczek, w rondelku rozpuść masło. Dodaj erytrol i cały czas energicznie mieszając stopniowo dodawaj kakao. Polej kokosanki odrobiną polewy i poczekaj aż wystygną.

Smacznego! 😀

Składniki odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
25 kokosanek z polewą 942 16 8* 89
1 kokosanka z polewą
37,68 0,64 0,32* 3,56

*) Podane węglowodany po odliczeniu erytrolu – poliolu (alkoholu cukrowego), który nie powoduje wyrzutów insuliny i jest nieprzyswajany przez ogranizm. Przy  zastosowaniu w przepisie 4 łyżek erytrolu, zawartość węglowodanów brutto wynosi 56 g.

Warto dodatkowo podkreślić, że jedna kokosanka to ponad 1g błonnika!