Pyszna i zdrowa alternatywa dla sklepowych kremów czekoladowo-orzechowych. Nie zawiera laktozy, ani glutenu, a przede wszystkim CUKRU. Efekt końcowy mocno czekoladowy, z aromatem orzechów i odrobiną kokosa.

Składniki

  • 200 gram orzechów laskowych;
  • 35 gram kakao;
  • 35-40 gram ksylitolu;
  • 40 gram oleju kokosowego;
  • 150-200 ml mleka kokosowego (można je ewentualnie zamienić na mleko zwykłe);

Przepis

Orzechy laskowe wysypujemy na blachę do pieczenia i w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prażymy ok. 10 minut (skórka powinna popękać). Wyciągamy, czekamy na ostygnięcie orzechów i w miarę dokładnie obieramy je ze skórki. Najwygodniej brać po kilka orzechów i rozcierać je w dłoniach do momentu wykruszenia skórki.

Obrane orzechy wsypujemy do blendera i miksujemy chwilę. Następnie odajemy pozostałe składniki i blendujemy dalej. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy więcej mleka kokosowego.

Powstały krem trzeba miksować od 10 do 20 minut, w zależności od mocy blendera. Mój 750-watowy Bosh zdążył się przegrzać 5 razy i musiałam robić nutellę na raty 🙂

Przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

 

Waga Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
100 g
484 8,25 15 44,1