Mocno czekoladowe ciasteczka na bazie masła migdałowego i mąki kokosowej, okraszone dżemem truskawkowym bez cukru. Zakochacie się w ich niebanalnym smaku, tak jak zakochałam się ja ❤️

Ciastka czekoladowe bez cukru – składniki

12 ciasteczek

  • słoiczek masła migdałowego – 185g;
  • 0-20g masła (opcjonalnie w zależności od konsystencji masła migdałowego);
  • 40g erytrytolu (lub do smaku);
  • kilkanaście kropel stewii w płynie (lub do smaku);
  • 1 jajko;
  • 1,5 łyżki mąki kokosowej;
  • 2 łyżki kakao;
  • pół łyżeczki mielonej wanilii;
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru (może być też malinowy/jagodowy;

Ketogeniczne ciasteczka czekoladowe – przepis 

Jajko oraz masło orzechowe oddaj do miksera. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę miękkiego masła. Dodaj erytrytol i stewię oraz mieloną wanilię i miksuj dalej.

Na koniec dosyp mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia. Miksuj do monetu dokładnego wymieszania składników.

Z powstałego ciasta formuj kulki, które następnie rozgnieć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto wydziela dużo tłuszczu, możesz odsączyć je ręcznikiem papierowym. Na środku zrób małą dziurkę i uzupełnij ją odrobiną dżemu bez cukru 🍓

Piecz 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego 🍪😍

 Ciastka low carb z dżemem – składniki odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
Całość 1471 42,89 46,74 121,68
1 ciasteczko
122,58 3,57 3,8 10,14
Podsumowanie
Przepis:
Ciasteczka czekoladowe z dżemem -
Opublikowany:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity :
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)