Choć do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze troszkę ponad miesiąc, to ich klimat zaczyna być zauważalny. W pojedynczych sklepach pojawiają się już dekoracje, a Jarmark Świąteczny🎄 we Wrocławiu ruszył pełną parą 😉

Dlatego właśnie, z okazji naszego małego święta w biurze, zdecydowałam się na przygotowanie brownie pierniczkowych 😍

Mocno wyczuwalny korzenny aromat, złagodzony mascarpone i uwieńczony malinami ❤️ wszystko oczywiście bez cukru i low carb! 👍 Brownie są wariacją na temat Tortu czekoladowego z mascarpone

Brownie piernikowe – składniki

Brownie korzenne bez cukru

  • 200g czekolady mlecznej bez cukru (np. Cavalier);
  • 120g masła;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki przesianej mąki migdałowej;
  • szczypta soli;
  • szczypta mielonej wanilii;
  • szczypta mielonego cynamonu, najlepiej cejlońskiego;
  • szczypta mielonego imbiru;
  • szczypta mielonego kardamonu;

Krem mascarpone bez cukru

  • 1 serek mascarpone (250g);
  • 1 kubeczek śmietany 42% lub 36%;
  • 6-8 łyżeczek mielonego erytrytolu (do smaku);
  • maliny do dekoracji;

Ketogeniczne brownie korzenne – przepis

Brownie pierniczkowe

Czekoladę rozpuść z masłem (w kąpieli wodnej lub na wolnym ogniu cały czas intensywnie mieszając).

Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Następnie dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dosyp przesianą mąkę migdałową, przyprawy korzenne i wymieszaj silikonową łopatką. Dolej ostudzoną czekoladę (może być letnia, ale nie gorąca!) i dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do większej prostokątnej formy lub rozdziel do foremek na muffinki i piecz w 160 stopniach z termoobiegiem przez 20-25 minut (wykałaczka włożona w ciasto może być wilgotna, ale nie powinno na niej zostawać ciasto).

Ciasto po ostudzeniu pokrój w kwadraty (chyba, że zostało upieczone w foremkach na muffinki 😉). Warto kawałki przełożyć na rozłożone papilotki do muffinek, ponieważ lubią się przyklejać do dna foremek / talerzyków.

Bita śmietana z mascarpone

Erytrytol zmiel w młynku do kawy lub zblenduj. Śmietanę ubij. Dodaj mascarpone i ubijaj dalej. Stopniowo dodawaj erytrytol, do momentu uzyskania słodkiego smaku.

Przełóż krem do szprycy i udekoruj wierzch brownie. Dodaj maliny i tartą czekoladę bez cukru lub kakao.

Smacznego ❤️

Brownie korzenne z mascarpone – wartości odżywcze

Rozmiar Kcal Białko [g] Węglowodany [g] Tłuszcze [g]
1 porcja
(1/12 składników)
337 5,41 7,7  (2,1 g netto)* 31,92

*) Głównym źródłem węglowodanów są substancje słodzące zawarte czekoladzie – poliole (alkohole cukrowe), które nie powodują wyrzutów insuliny oraz błonnik zawarty w czekoladzie Cavalier (aż 4g w porcji). Węglowodanów netto (pochodzących naturalnie z kakao i mąki migdałowej) jest 2,1 gramów w porcji.

Podsumowanie
Przepis:
Brownie bez cukru - ketogeniczne i niskowęglowodanowe
Opublikowany:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity :
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)